Noordscheschut: het ontstaan van het dorp
Het dorp is genoemd naar de schutsluis die gebouwd is in 1766 tussen het “Noordsche Opgaande” en de Hoogeveensche vaart. Noordscheschut heeft haar bestaan te danken aan de verveningsactiviteiten van de familie Rahder in het midden van de 19e eeuw. Het ontstond als kern rond de meest noordelijke van de vele sluizen (ook “verlaten” genoemd) die tot aan Meppel in de Hoogeveensche Vaart lagen. Toen in 1851 het kanaal werd “verlengd” naar de venen in Zuidoost-Drenthe, vestigden zich in Noordscheschut vooral verveners en neringdoenden.
Langs de kanalen (opgaandes) was aanvankelijk vooral lintbebouwing. Pas na het uitbreidingsplan van de gemeente in 1933 ontstonden er gesloten dorpskommen. Het echte buitengebied bloeide op nadat in en na de jaren 50 van de vorige eeuw de meeste wijken werden gedempt.
In 1944 kreeg het Noordscheschut een eigen Hervormde kerk.
Na de 2e wereldoorlog ontstond komvorming tussen de lintbebouwing. Bezienswaardigheden in het dorp zijn Huize Blokland (in 1868 gebouwd in opdracht van J.C. Rahder) en het beeld ‘De Sluiswachter’, geplaatst n.a.v. het 225-jarig bestaan van Noordscheschut.
De Vlag
De vlag is ontworpen door Johnny Jonker.
Hij heeft zich laten inspireren door een aantal kenmerken van Noordscheschut. De brug was en is een belangrijke doorstroming voor iedereen die van dorp naar dorp moest. Via de weg over de brug en via het water (de Hoogeveense vaart) onder de brug door. Vroeger vervoerden de pullevaarders de melkbussen en de vrachtschepen hun handel (zoals turf, stenen en veevoer voor de boeren) voornamelijk over het water. Nu (anno 2009) wordt de brug feitelijk alleen nog geopend voor hoofdzakelijk de pleziervaart. Vrachtschepen zie je bijna niet meer.
Blauw en wit zijn de kleuren van de voetbalclub Noordscheschut. Deze is opgericht op 10 september 1945 onder de naam Excelsior. Het eerste oefenveld was bij familie De Jonge, de vroegere kolenhandel. Daarna een veld bij de familie Kroezen aan de Drostenraai. Na drie seizoenen kreeg de club velden aan de Coevorderstraatweg; deze velden werden aangelegd in de vorm van een molenwiek, vandaar de naam “Sportpark Meulewieken VV Noordscheschut”.
De gele cirkel is het dorpshuis, daar kan men van alles doen en ondernemen zoals; sporten, vergaderen, feesten of rustig een “biertje” drinken tijdens het darten en/of biljarten. Zelfs Sinterklaas vindt, met zijn boot, elk jaar weer zijn weg naar ons dorp. Over het water, langs de brug en door de sluis naar de Cirkel.