Historie

De geschiedenis van Plaatselijk Belang gaat terug tot in 1865. In dat jaar werd de “Vereeniging Hollandsche Veld” opgericht. Deze vereniging hield zich bezig met de belangen van de inwoners van het Hollandsche Veld en omliggende gebieden.

In 1867 besloot dhr. Rahder, wonende in Noordscheschut, zich verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraad. Hij kreeg ondersteuning van de vereniging Hollandsche Veld onder de voorwaarde, dat hij zich hard zou maken voor een aantal zaken die van belang waren voor Noordscheschut. Het betrof toen onder andere zaken als het onderhoud van de belangrijkste vonders en het plaatsen van lantaarns.

Zo werd in 1869 het voorstel aangenomen om reddingshaken te plaatsen bij de kerk van Hollandscheveld en bij de school aan het Noord. In 1869 telde de vereniging al 9 leden afkomstig van het Noord en omliggende gebieden. Deze groep groeide gestaag.

Op verzoek van een aantal leden maakte de vereniging zich hard voor het plaatsen van een brandspuit op het Noord. Omdat de leden van het Noord en omstreken in de minderheid waren, werd naar hun mening te weinig gedaan voor de inwoners van Noord en omstreken. Daarom besloten 21 personen op 18 januari 1876 een eigen vereniging op te richten voor Noord en Omstreken. Het doel van de vereniging toen was, om de bloei en welvaart van het Noord en omstreken te bevorderen. Deze vereniging was de voorloper van Plaatselijk Belang Noordscheschut.

Reageren is niet mogelijk