Vlag NoordscheschutHelptekst

 
Direct naar:
Stelling van de maand
Agenda
Kunst & Cultuur N'Schut
De Schutsborgh
De Cirkel
CommissieFeestweek
De Schutse Bengel
In de media
Links naar andere sites
Gastenboek
Rusland Kinderhulp N'Schut
Zwarte Dijkje

Bent U al lid van Plaatselijk Belang Noordscheschut?

Brug van Noordscheschut
Noordscheschut - Algemene informatie

Noordscheschut nu:

Noordscheschut is een dorp in de gemeente Hoogeveen, gelegen pal ten oosten van Hoogeveen. Het dorp wordt doorsneden door de Verlengde Hoogeveensche Vaart en is genoemd naar een schutsluis (1766) tussen het "Noordsche Opgaande" en de Hoogeveensche vaart.
Noordscheschut telt ruim 2000 inwoners waarvan de meesten in de kern van het dorp wonen. Daar zijn voor de dagelijkse boodschappen ook enkele winkels gevestigd. Het dorp telt drie basisscholen; voor het voortgezet onderwijs gaan de meeste kinderen naar Hoogeveen.


Ontstaan van het dorp

Het dorp heeft z'n bestaan in het midden van de 19e eeuw te danken aan de verveningsactiviteiten van de familie Rahder. Het ontstond als kern rond de meest noordelijke van de vele sluizen (of verlaten) die er totaan Meppel waren in de Hoogeveensche Vaart.  Toen in 1851 het kanaal werd "verlengd" naar de venen in Zuidoost-Drenthe, vestigden zich in Noordscheschut vooral verveners en neringdoenden.

Langs de kanalen (opgaandes) was aanvankelijk vooral lintbebouwing. Pas na het uitbreidingsplan van de gemeente in 1933 ontstonden er gesloten dorpskommen. Het echte buitengebied bloeide op nadat in en na de jaren 50 van de vorige eeuw de meeste wijken werden gedempt.

Noordscheschut omvat de dorpskern, de bebouwing langs de Verlengde Hoogeveensche Vaart, de Coevorderstraatweg en het Krakeel, alsmede het gebied direct ten oosten van het dorp.
Het dorp kent goede verbindingswegen naar Hoogeveen en Hollandscheveld.
De Verlengde Hoogeveensche Vaart is een vaarverbinding van Hoogeveen naar Coevorden en is van belang voor de waterrecreatie. ´s Zomers kunnen de boten worden afgemeerd in de vaart ten oosten van de sluis. Beeldbepalend is de blauwe ophaalbrug waarover het verkeer vanuit het noorden het dorp binnenkomt.


De vlag van Noordscheschut

Vlag van NoordscheschutDe vlag is ontworpen door Johnny Jonker. Hij heeft zich laten inspireren door een aantal kenmerken van Noordscheschut. De brug was en is een belangrijke doorstroming voor iedereen die van dorp naar dorp moest. Via de weg over de brug en via het water (de Hoogeveense vaart) onder de brug door. Vroeger vervoerden de pullevaarders de melkbussen en de vrachtschepen hun handel (zoals turf, stenen en veevoer voor de boeren) voornamelijk over het water. Nu (anno 2009) wordt de brug feitelijk alleen nog geopend voor hoofdzakelijk de pleziervaart. Vrachtschepen zie je bijna niet meer.

Blauw en wit zijn de kleuren van de voetbalclub Noordscheschut. Deze is opgericht op 10 september 1945 onder de naam Excelsior. Het eerste oefenveld was bij familie De Jonge, de vroegere kolenhandel. Daarna een veld bij de familie Kroezen aan de Drostenraai. Na drie seizoenen kreeg de club velden aan de Coevorderstraatweg; deze velden werden aangelegd in de vorm van een molenwiek, vandaar de naam "Sportpark Meulewieken VV Noordscheschut".

De gele cirkel is het dorpshuis, daar kan men van alles doen en ondernemen zoals; sporten, vergaderen, feesten of rustig een “biertje” drinken tijdens het darten en/of biljarten. Zelfs Sinterklaas vindt, met zijn boot, elk jaar weer zijn weg naar ons dorp. Over het water, langs de brug en door de sluis naar de Cirkel.

In 1944 kreeg het Noordscheschut een eigen Hervormde kerk.
Na de 2e wereldoorlog ontstond komvorming tussen de lintbebouwing. Bezienswaardigheden in het dorp zijn Huize Blokland (in 1868 gebouwd in opdracht van J.C. Rahder) en het beeld 'De Sluiswachter', geplaatst n.a.v. het 225-jarig bestaan van Noordscheschut.

 


Klik op het vraagteken voor informatie over de werking van de website